На следващото заседание на МС той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях.

„Като се отнасям с уважение към правото на всеки българин да изразява публично мнението си за управлението на страната и за мен, съм разпоредил на органите на МВР да се отнасят с дължимото уважение към протестиращите граждани и по никакъв повод да не употребяват сила или проявяват агресия спрямо тях. Надявам се, че гражданите ще изразяват своето мнение по цивилизован начин и няма да допуснат да бъдат провокирани от представители на криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически цели", заяви Борисов.

Изграждането на нова и успешна България е общ интерес на управлението и гражданите на страната. Затова демокрацията предполага свобода на словото и действията, но съдържа в себе си и отговорността на диалог и аргументирани обществено и национално отговорни предложения. Не приемам опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на бившето политбюро на БКП, да ме обвинят в антидемократичност и погазването на гражданските права и интересите на българската природа”, заяви още премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиевналожи вето върху Закона за горите. В мотивите си той изкъкна, че без активното участие на гражданското общество, не е оправдано да се приемат правила, които засягат дългосрочно националните богатства на Република България. Плевнелиев посочи, че протестите на природозащитниците са оправдани,  "като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече" приемането на закона. Налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените със закона резултати, посочи Плевнелиев.

Междувременно министърът на земеделието и горите д-р Мирослав Найденов даде пресконференция, на която обеща и от името на премиера, че няма да участва във втори дебат в парламента. "Ние се съобразяваме с ветото – да правят с този закон депутатите, каквото пожелаят", каза той. По думите му целта на промените е била да се даде възможност за развитие и алтернативна заетост в малките общини. "Ако остане сегашният вариант на закона, това означава, че Витоша и други курорти няма да се развият и общините ще останат в окаяно състояние. Инвеститор при сегашния закон няма да дойде. Той трябва да плати 35 млн. лева за промяна на предназначението примерно на 1000 декара гори. Ние искахме да освободим инвеститорите от таксите, без да се променя предназначението на горите, те да си останат държавни", подчерта министърът. Според него в конкурентната среда на съседните страни и при икономическа криза няма да можем да привлечем инвеститори. "Ако остане сегашната ситуация за изграждането на скиписти и съоръжения да се изисква промяна на предназначението, има много по-голяма опасност горите да не останат такива и да бъде изсипан бетон и застроени с хотели", е заявил Найденов.

На фона на ветото, реакцията на премиера, и на министър Найденов, Националното сдружение на общините в Република България излезе с декларация, че подкрепя промените в Закона за горите, особено в частта му за опростяване на съгласувателните процедури и за скъсяване на сроковете за
издаване на разрешителни.

В Царево вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че според него протестът на природозащитниците е използван от организираната престъпност. Недоволството е било в услуга на политически или екстремистки искания, посочи той.

Междувременно стана ясно, че пребитият телевизионен оператор по време на протестите на екозащитниците в петък, се възстановява във ВМА. Наложена е мярка задържане под стража за 72 часа на нападателя му Чавдар Велев. Велев е обвинен за нанасяне на телесна повреда при хулиганска проява.

В събота вечерта природозащитници се събраха отново на Орлов мост, но този път не блокираха движението, а се видяха, за да празнуват ветото. Въпреки това, отново носеха плакати и подчертаха, че отново ще излязат на протест, ако исканията им не бъдат изпълнени.